Mobiililaitteet Kotikoulu-ryhmässä


Syksyllä 2011 E-luukku-hankeen myötä kännistyi Kotikoulu-hanke, jossa hankittiin 22 kosketusnäytöllistä läppäriä aikuisopiskelijoille. LPKKY oli tehnyt hankintasopimuksen Business-forum yrityksen kanssa, joten koneiksi päädyttiin ostamaan HP Elitebook 2760 p -mallia. Koneessa on win7-käyttöjärjestelmä ja se varustettiin Office-paketilla sekä virusturvalla. Konetta voidaan ohjata ulkoisella usb-hiirellä, hiiripadillä, tappihiirellä, kynällä tai suoraan sormella...! Niissä on myös täysimittainen näppäimistö tekstin tuottamiseen.

Ensimmäinen vuosi harjoiteltiin ympäristön käyttöä, joka koostuu kahdesta "pilarista":
  1. AC-ohjelmalla kerran viikossa pidetyt tallennetut opetustuokiot.
  2. Google-palvelut, joista käytimme lähinnä sähköpostia (Gmail), tehtävien tallennusta ja jakoa (Drive) sekä keskustelukanavaa (Google+).

Alusta asti opiskelu on ollut mobiilia; On mahdollista osallistua video-opetustuokioon tai katsoa se myöhemmin äänitteenä. Tehtävät tehdään pilveen, josta ne on helppo jakaa opettajalle ja muulle ryhmälle kommentoitaviksi. Vertaisopiskelu = oman työn hyödyntäminen muiden oppimiseen ja päinvastoin, on tärkeä osa ryhmän työtapaa.

Motiivi lähteä mukaan opiskeluun on ollut vaihteleva; sairaus, pienen lapsen hoito tai muu syy on ollut esteenä perinteiselle lähiopetukselle koululla. Kotikoululla on selkeä tarve. Opiskelu ei rajoitu yhteen oppituntiin, vaan tehtävien palautus, sekä keskustelu ryhmän kesken on koko ajan käynnissä.

Lukuvuosi 2012-13 aloitettiin noin 12 oppilaan kanssa, vuoden mittaan muutama on keskeyttänyt. Osa opiskelijoista on jo aikaisemmin suorittanut lukion alkukurssit ja tulevat siksi mukaan opiskeluun vasta myöhemmin.

Toiminta on ollut yhtä opettavaista myös opettajille. Usean vuoden kokemus video-opetuksessa Pirkanmaan etälukiossa on antanut pohjan opetuksen järjestämiseen verkossa, mutta silti Kotikoulu on mahdollistanut aivan uusia työmuotoja ryhmän kanssa. Perinteinen verkkokurssi, jossa alustalla on työlista linkkien maustettuna, on nyt muuttunut vuorovaikutteiseksi, eläväksi oppimisympäristöksi, jossa ryhmän toiminta muistuttaa yhä enemmän lähitilannetta verkon toiminnoin laajennettuna. Rymän kanssa on voinut elää läpi oppimistilanteita verkossa; kokemuksia, jotka vievät eteenpäin taas uuden kehittämisessä.

Matematiikan opettamisessa olen arvostanut, että työskentely verkossa on täysin opiskelijoiden näköistä; en käytä minkään alustan valmiita palikoita, vaan laskut lasketaan puhtaalle paperille, kuten vihkoon. Oppilaan omalla käsialalla tekemä tehtävä antaa opettajalle paljon enemmän palautetta, kuin vain pelkkä tulos. Eli verkon takia ei tarvitse muuttaa mitään, mitä lähiopetuksessa luokkatilanteessa ryhmälle tekisin... Saamme ainostaan verkon avulla laajempia toimintoja, kuten se, että jokainen näkee kaikkien muiden tuotokset, eikä vain sitä taululle laskettua versiota.

Ensi viikolla pidämme englannin ja matematiikan kokeet; nekin suoraan kotiin. Katsotaan, mitä uutta ne tuovat mukanaan.

Olen ollut tänä keväänä myös kollegavalamentajana PAOK:ssa ja sitäkin kautta olen tutustunut uuteen Win8 järjestelmään Samsung Ativ -koneen kanssa. Asensin juuri Office 2013 ohjelmat koneeseen ja tosiaan Skydrive on siinä oletustallennuspaikkana tiedostoille. Eli kyllä ne pilvet vaan tulevat..;). Toinen mukava ohjelma oli pdf-tiedostojen lukuohjelma, joka sallii myös kynällä kommentoinnin... oli mukava seurata Learning Bridge -luentoa ja lisäillä luennoitsijan omiin pohjiin piirrokset.

Tällä viikola aloitimme myös videotekniikalla yhdistelmäopetuksen Ikaalisten ja Hämeenkyrön välillä. Eli aikuispuolen tekniikkaa laajennetaan nuorisopuolelle.

Kimmo Levänen