Socrative on pilvipalvelu, jonka avulla voit tehdä oppitunnilla helppoja kyselyitä, äänestyksiä ja avoimia kysymyksiä sekä vastauksia erityisesti oppituntien vuorovaikutuksen lisäämiseksi. Ohjelma tukee erinomaisesti tabletteja ja mobiilikäyttöä. Eli homma onnistuu meidän läppäreillä kuten myöskin älykännyköillä.

Palvelun avulla saa näppärästi tuotua opiskeluun uutta ”läppäripedagogiikka”. Kyllähän kyselyn voi tehdä luokassa face-to-face periaateellakin kuten muutama sata vuotta on tehty, mutta tämä tapa ehkä piristää tuntia hieman ja aktivoi laiskimmatkin…kokeilkaa!

Ohjelma löytyy osoitteesta http://www.socrative.com/ jonka kautta opettaja kirjautuu omalle sivulleen ja opiskelija omalleen. Opiskelija kirjautuu ”huoneeseen”, jonka numeron opettaja antaa. Opiskelija ei tarvitse käyttäjätunnusta, opettaja tarvitsee.

Opettaja voi tehdä oman sivunsa kautta erilaisia kyllä/ei- tai monivalintakysymyksiä ja opiskelijat kirjautuvat huoneeseen, jossa näkyvät vastausvaihtoehdot. Opiskelijoiden vastauksen jälkeen opettaja näkee tulokset omalla sivullaan ja voi halutessaan ladata yhteenvedot esim. Excel-taulukossa sähköpostiinsa.

Selitystä opettajan näkymästä:

My room number: huoneen numero johon opiskelijat kirjautuvat

Multiple choice: kysy kysymys ja opiskelijat vastaavat A,B,C,D,E –vaihtoehdoista
True/false: oikein väärin vaihtoehdot
Short answer: lyhyt vapaavalintainen vastaus
Kysymyksen ja vastauksen annat etukäteen vaikkapa Powerpointilla eli ne pitää valmistella etukäteen.

Start quiz: valmiiksi tekemäsi kysely, joka tallentuu järjestelmään ja on käytettävissäsi myöhemminkin
Exit ticket: kysely, johon opiskelija vastaa ennen kuin poistuu luokkahuoneesta, mukana esimerkiksi palaute
Space race: kyselypeli tiimeille, nopein voittaa

Manage quizzes: Voit luoda, muokata ja tallentaa omia kyselyitäsi

My profile: omien tietojen muuttaminen. Voit muuttaa vaikkapa huoneen numerosi, jolloin se sama säilyy istuntokerrasta toiseen.

Ohjelmaa on hyvä testata sillä tavalla että avaat kaksi eri nettiselainta. Kirjaudu tämän jälkeen toisella opettajan näkymään ja toisella opiskelijan näkymään. Tee kyselyitä ja vastaa niihin opiskelijana niin huomaat miten kysely toimii.