Sähköisistä kokeista on ollut jonkin verran nyt pöhinää havaittavissa ja kun ylioppilastutkinto sähköistyy ensimmäiseksi yhteiskuntaopilla niin syksystä lähtien kokeitakin tehdään sähköisesti. Ajattelin alustavasti kokeilla sähköisen kokeen järjestämistä jo tänä keväänä kun minulla on pari itsenäistä kurssisuoritusta ja opiskelija joka suorittaa näitä kursseja on toisella puolen maapalloa. Osana kurssin arvostelua olisi sähköinen koe joka tehtäisiin kurssin lopuksi. Jotain alustavia ajatuksia kokeen pitämisestä ja muodosta minulla jo on, mutta täydentelen tänne kevään mittaan lisää.

Päivitys toukokuulta

Sähköisen kokeen pitäminen siirtyy ensi lukuvuoteen koska itsenäisen suorituksen opiskelija tekeekin kurssikokeen mieluummin perinteisesti täällä Suomessa.

Sähköinen koe esim. historiassa ei vaadi paljoa muutoksia entiseen. Tehtävätyypit ovat sopivia jo nyt. Esim. aineistotehtävissä on paljon soveltavaa materiaalia jo nyt, joten niitä voidaan käyttää melkein sellaisenaan. Suoran "nippelitiedon" kysymistä kokeessa tulee välttää, koska ne voidaan googlata muutamassa sekunnissa eikä mittaa opiskelijan tietämystä mitenkään. Sähköisen kokeen ajattelin järjestää siten että annan tietys aikaikkunan jolloin koe tulee saataville oppimisalustalla ja se pitää palauttaa tiettyy aikaan mennessä - kolmessa tunnissa. Opiskelija tekee kokeen tänä aikana ja saa käyttää nettiä hyväkseen. Painopiste on siis soveltavissa tehtävissä, joihin ei saa suoraa vastausta helposti mistään vaan olemassa olevaa tietoa pitää soveltaa uudessa tilanteessa.