Olen antanut opiskelijoitteni käyttöön tekemäni opiskelumateriaalin Moodlen kautta, poislukien tietenkin vastaukset, kokeet jne. Koska opiskelijoilla on käytössään nyt ja tulevaisuudessa läppäreitä, tabletteja yms. he voivat käyttää samaa materiaalia kuin minäkin, käyttää sitä opiskelussa hyväkseen, muokata, tallentaa jne. Ainakin aikaa säästyy ja toivottavasti oppimista tapahtuu enemmän kuin perinteisessä mekaanisessa vihkoon kopioimisessa, mikä ei tarjoa oppimiseen mitään mielekästä.

Teen melkein kaiken käyttämäni opiskelumateriaalin itse, jolloin minulla on siihen tekijänoikeudet. Materiaalia tehdessä on tietysti varmistuttava siitä että materiaalissani käyttämäni teokset ovat "luvallisia" eli minulla on niiden käyttöön oikeus. Tämän hetkinen itsetekemäni materiaali on revitty kasaan vuosien mittaan eri lähteistä. Tarkoituksenani on ensi vuodesta lähtien julkaista opiskelumateriaalini CC-lisenssillä, jossa pidätän itselläni vain joitain oikeuksia:

http://creativecommons.fi/

CC-lisenssin myötä opiskelijat saavat vapaasti muokata tarjoamaani opiskelumateriaalia, jakaa sitä, jopa ansaita rahaa sillä niin halutessaan. Lisenssi, jonka liitän tekemääni materiaaliin on:

88x31.png

Nähdäkseni "maailma" on menossa kohti avointa tekemisen kulttuuria myös opetusasioissa, joten hyppään mukaan. Pieni mustasukkaisuus tietysti on usein liitetty itsetehtyyn materiaaliin, mutta nähdäkseni oma opiskelumateriaalini ei ole mitenkään "ihmeellistä", joten voin sen jakaa vapaasti ihan huoletta. Moodlessa tai tulevassa Office 365-palvelussa tiedostot ovat tietenkin salasanojen takana, joten ulkopuolisilla ei toistaiseksi ole pääsyä materiaaliin. En näe tämän muuttuvat täysin avoimeksi ihan heti, koska haluan käyttää oppimisalustaa jolla voin arvostella opiskelijoita, keskustella jne. asioista, jotka eivät ole tarkoitettu ulkopuolisille. Eli täysin avointa tämä ei tule olemaan, mutta ainakin askel siihen suuntaan.